суботу, 13 липня 2013 р.

Математика по-чилійськи

Сьогодні одна землячка, що мешкає в Чилі, поділилася своїми враженнями з приводу підручника математики для 7 класу. Приклади, які вона мені надіслала, здалися і мені цікавими та незвичними, то ж я з її дозволу, ділюся ними і з вами.

Цитую: 

"Angela decidió ordenar sus deudas en un solo credito que comenzó a pagar en marzo. Si la deuda es de 2 000 000, y cada cuota a pagar es de 180 000, ¿cuaánto estará debiendo aún en deciembre?" (мій довільний переклад: Анжела вирішила звести свої борги у тільки один кредит, який почала виплачувати в березні. Якщо борг складає 2 мільйони песо, а кожна виплата - це 180 тисяч, скільки вона ще буде винна у грудні? 
Теперь понимаю, почему "задача" по испански - это problema, они детей так сразу к жизни готовят, 
У меня ребенок узнал слова deuda и cuota 

И еще задачка о том, сколько муж и жена зарабатывают, сколько тратят на дивиденды, питание, гастос комунес (*комунальні платежі), доктора и прочее, Вопрос: хватит ли им зарплаты или будет долг? и если они не будут тратить на доктора, смогут ли что-то откладывать?
Ось так-то. Хоча, не зважаючи на таку шкільну математику, деякі живуть з такими боргами, з якими не зможуть розрахуватися, навіть якщо продадуть усе своє майно і, може, і себе. Була колись передача
по телебаченню. Показували людей, у яких зарплата мінімальна (тоді це було 130 тисяч), а боргів на 3 мільйони або й більше. В основному, по кредитним карткам великих магазинів: їх роздають направо і наліво, і заманюють купувати товари з 3 до 36 виплат, зрозуміло, нараховуючи шалені відсотки. Але люди бачать одне: бажаний телефон/телевізор/одяг/косметику, які можна мати зараз же за маленькі щомісячні виплати...Результат ви можете уявити.


4 коментарі:

  1. Интересно!.. Готовят деток к взрослой жизни.
    Надя, что-то Вы не пишете больше месяца... Когда ждать новые посты? :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я сейчас временно больше инстаграмлю - на написание пока детки времени не дают :)
      Видеть меня можно здесь: instagram.com/nadvasna

      Видалити
  2. Нажаль багато людей не є далекоглядними, їм хочеться новий телевізор/телефот і т.д. вже зараз. Просто інші з цього користають, але це не проблема тих хто користає, а тих хто ведеться. Наразі в житті жодного кредиту не мала, але, мабуть, якщо захочиться житло (а воно вже хочеться) то доведеться брати... аж страшно стає від самої думки :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я думаю, все залежить від мети кредиту і його умов.

      Так, ми купили свою квартиру в кредит під, приблизно, 7% річних. Зараз за ті гроші, що ми сплачуємо банку щомісячно, такого розміру квартиру в оренду не візьмеш - за останні роки ціни на нерухомість виросли в 2, а то й 3 рази. Або, наприклад, зіпсувалася в мене духовка. Ми взяли нову в кредит на 3 місяці і безпроцентно. Головне, мені здається - вчасно з кредитом розраховуватися і не брати тих кредитів більше, ніж можеш собі дозволити.

      Видалити