суботу, 12 вересня 2015 р.

6 вересня я завела собі город. :)
В горщику з підписом "чабрець" (tomillo) через тиждень навіть один паросточок виліз. Думаю тепер чи то зілля, ачи майбутній урожай? хехе. З мене той ще городник. Дзвоню тату раз за разом, консультуюся: скільки горщиків, якого розміру, якої температури повітря, скільки води, а як не поливати, а як темно? 

Що я посіяла:

- кріп (eneldo). Тут свіжий кріп знайти практично неможливо, хіба втрапиш часом на Везі (La Vega). Це найстаріший в Сантьяго продуктовий ринок. Минулого вівторка бачила там пучечок кропу, вже такого сумного і ще й за 1500 песо (2 доллари). Не захотіла брати.
- базилік (albahaca). Його продають цілим кущем, і він швидко псується, мені шкода. Щоразу робити песто - не з'їси стільки. А так відшипнув пару листочків на салат чи гілочку на мініпорцію песто. 
- петрушку (perejil). Ми любимо просто салат: петрушка дрібненько порізана, цибуля щедро, заправити лимонним соком, сіллю та олією. Смакота!
- кінзу (cilantro). Я про неї з дитинства тільки пам'ятаю, як хтось колись переплутав і приніс з базару замість петрушки. І її не їли. Казали, що клопами пахне. Я клопів жодного разу не нюхала, а вперше спробувала вже в Чилі і тут вона мені так стала до вподоби! І в себіче, і в пебре, і в суп, і в салат. Може, якось зберуся, розкажу як я по-українськи готую чилійські страви :) 
- гострий перець двох видів (ají i rocoto).
- болгарський перець (pimentón). Не в сезон одна перчина коштує 1,5 долари, як не більше.
- помідори звичайні та черрі (tomate)
- рукулу чи як вона там по-нашому?  (rúcula)
- три види салату (lechuga): milanesa, escarola y conconina. 

Ще хочу посіяти огірки і помідори волове серце.  Може, квітів яких. Може, мої полюблять-таки кабачки :) Кажуть, що кабачки найпростіше вирощувати.

Колись випадково виростила кріп і помідори черрі: посіяла розсаду, вона не проросла (я ж думала, на другий день вже буде хехе), я землю висипала у великий ящик на балконі, в якому ніколи нічого не росло. Поїхала в Україну на місяць. Повертаюся - а на балконі зарості! Кажу чоловіку: а що це? Він: я не знаю, щось почало рости, тотя його поливав. 

Ось так у нас були помідори і кріп усе літо! Мені дуже сподобався досвід :) : ідеш на балкон і збираєш урожай. Тому хочу повторити. Сподіваюся, вийде :)




2 коментарі:

  1. о як файно, що ви повернулися)))
    я тоже на балконі город саджу))) але в мене цього разу щось не дуже все посходило, трохи повяло-посохло... базилік я куплений саджу в великий горщик, росте ціле літо, так само розмарин і чебрець легше купити кущики в магазині і пересадити в більші ящики ніж з насіння, так що хай там вам родиться все смачно)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Потроху повертаюся. Скучила вже за блогом - в голові ж все одно щось увесь час пишеться :)
      Дякую за ідею і за побажання! Треба буде спробувати ще й кущики пересадити, зелені багато не буває!

      Видалити