понеділок, 18 березня 2013 р.

І про витрати

Якщо я вже вам про зарплати розказала трохи, то трохи і про наші витрати, зокрема, на харчування. Раз на два тижні ми їздимо на базар і в супермаркет. Оскільки я хліб печу вдома сама, так само, як і виготовляю молочні продукти (сметана, кефір, сир тощо), то необхідності ходити в магазин між цими поїздками немає.

Спочатку про базар. Як побачите, в Чилі прекрасно можна прожити, не змінюючи свої кулінарні звички. В продажу є все, єдине, що немає  великого вибору деяких продуктів (ті ж молочні вироби), або вони дуже дорогі (наприклад, гречка тут коштує від 15 доларів за кілограм).

Так от, фрукти. Я купую ті, що сама люблю. А насправді їх вибір дуже великий. Ананаси, манго, чірімойя, папайя  тощо...

Яблука і груші: 1,5 кг на 2 долари. В сезон доходить і до 3 кг на 2 долари. Я так ціни пишу, бо на базарі саме так більшість товарів і продають. 1000 песо - це приблизно 2 долари. От і ставлять ціни: яблука - 2 кг на 1000 песо тощо. Персики і сливи: 3 кг на 4 долари. 




Цибулька. Андрійко думає, що я кажу "це - булька". Так і просить: "Мама, дай бульку". Любить! Тому купуємо мішками - швидко розходиться. Мішок 15 кг за 12 доларів. 


Часник: 5 голівок на 1 долар. Огірки маленькі: 8 штук на 2 долари. Капуста: 2 долари за качан.
Помідори: десь 12 кг на 6 доларів. В супермаркеті за кілограм просять 2 долари. Я беру багато, частину свіжими на салат, частину сушу, частину - варю сік та соус.
 Яйця: 30 штук на 5 доларів.
 Чорниці: 1кг 3 долари.

З того, що купуємо на базарі, в основному готую українські страви. Дуже рідко щось чилійське - тільки коли няня є, щоб керувала. А для міжнародного всякого типу піцци, гамбургерів, смішних салатів тощо закуповуємося в супермаркеті. Ось трохи вчорашніх супермаркетних закупок (тільки їстівне):
Купила:
- свіжі вершки і натуральний йогурт - буду робити сметану.
- йогурти для Андрійка (домашній він не дуже, тільки кефір).
- свинячі ніжки - буде холодець (1 долар за 1,5 ратички).
- під ніжками в кульку ще свинина, лопатка - перемелю на фарш на пельмені та котлети.
- сардельки - найсмачніші марки "La Preferida". як в дитинстві...
- кускус - так їмо і роблю "Табулє" салат, де кускус замочують в лимонному соці, туди ж покришений дрібненько помідор, цибуля, м'ята і петрушка.
- вершковий сир "Філадельфія": замість масла на хліб, або як закуска з авокадо, або в крем до тортів чи тістечок.
- гірчиця гостра: або до сардельок, або роблю заправку в салати (лимонний сік, сіль, олія, мед і гірчиця)
- "фріхолес рефрітос" - мексиканське пюре з квасолі. Я і сама таке роблю, але простіше купити вже готове, бо треба нам маленька мисочка, а мороки з ним на два дні. Просто так їмо або в буррітос.
- тортільяс - це такі тонесенькі коржички, щось середнє між млинцем і лавашем, в які загортаєш будь-яку начинку і виходять буррітос.
- маринований гострий перчик - до всього.
- маслини - просто так. Андрійко полюбляє.
- огірки мариновані - і в салати, і просто так. 
- сир "Гауда"- на сніданок
- копчену паприку - в салати, рагу і супи.
- каперси - в салати і до карпачо.
- олія з виноградник кісточок - в салати.
- соус теріяки - маринувати курку чи свинину.
- салямі - на сніданок
- шинку з індички - на сніданок
- хамон - просто так заточити

Всього за це приблизно 110 доларів. Якщо кому цікава ціна на якийсь конкретний продукт - пишіть!  

Фухх, аж їсти захотілося. Піти вареників наліпити чи що?



11 коментарів:

  1. з цЕбулею в нас аналогічна ситуація, мала довго називала її булька.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Смішні наші дітки! :) А іспанською цибуля - cebolla (себойя), то малий і туди переніс наше "це". Татку теж розшифровуб, що "bolla" це "сebolla"

      Видалити
  2. У Греції теж гречка мало того, що дорога, так ще її треба пошукати. Тому з України ми зазвичай повертаємося з гречкою і солодощами Світоч:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В Чилі дуже суворий контроль на ввезення товарів рослинного і тваринного походження, бо ця країна - як острів, і якщо якась зараза сюди потрапить, сільському господарству капець :).

      Багато у кого ту гречку на митниці забирають, і тут же утилізують. Але мені, скільки разів не везла, весь час щастило. Я завжди декларую, мене завжди просвічують, але жодного разу не розпитували, що то я таке торбами тягну. Не знаю, чи то моє везіння, чи що.

      А ще тут почали вирощувати гречку, правда, в мікроскопічному масштабі (одна жіночка-чилійка взялася) і позиціонують її як продукт для людей із целіакією (алергією на глютен). Як хтось із наших зауважив, за ту ціну, яку вони просять, кожне зернятко має йти з логотипом компанії-виробника. Імпортована з Канади дешевша.

      Видалити
    2. Надю, можеш розповісти як ти гречку перевозила. Цікавить мене, якщо я задекларую, все як треба - все одно є вірогідність що забируть? І якщо декларую, треба ввізне чи якесь інше мито платити?
      Дуже хочу гречки завезти, яле боюся))

      Видалити
    3. Треба буде окремо розповісти про перетин чилійського кордону. У двох словах: коли везеш щось тваринного або рослинного походження ОБОВ'ЯЗКОВО це вказати в бланку санітарної декларації (та, що від SAG).
      Я завжди декларую. Жодного разу саме гречку не просили показати, тому ніяких проблем з нею у мене не виникало. Пару разів просили показати, що я везла у банках (було дитяче харчування і варення із гарбуза, що я везла з Бразилії). Подивилися, пропустили.

      Якщо ти не задекларуєш і будеш сподіватися, що пронесе, може й пронесе. Але якщо знайдуть щось, то відберуть і доведеться сплатити штраф і можуть занести твої дані у свою систему.

      Якщо задекларуєш, в найгіршому випадку відберуть той продукт. Якщо будуть допитуватися саме про гречку - важливо вказати, що то термічно оброблений продукт: trigo sarraceno tostado.

      Чилі - то як острів, тому такий жорсткий контроль над усим, що ввозиться, аби сюди не потрапила яка зараза і не зашкодила сільському господарству.

      Видалити
  3. А підкажіть, де цей базар знаходиться?
    І ще питання, Ви сир зі звичайного молока робите, що з супермаркету, чи домашнє купуєте?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Віка, може, давай на ти? Базар, на який ми їздимо - це La Vega Central. В центрі міста, біля метро Cal y Canto або Patronato, там же, де і Mercado Central, тільки через річку перейти. Його мав би твій пололо знати.

      Молоко купувала раз домашнє (їздили за 30 км від Сантьяго за ним :), але особливої різниці в кінцевому продукті я не помітила. Тому зараз роблю із Parmalat, leche entera. Десь виходить 250-300 грамів із літру молока.

      Видалити
    2. Привіт Надіє! Звісно, давай на ти.
      Запитала, таки знає. Навіть, каже ми там колись проходили)) Трохи далеченько від нас, але не кожного ж дня туди ходити, а економія відчутна порівняно з супермаркетами.
      А сир обов'язково буду робити, бо раніше просто сумнівалася, що з недомашнього молока також виходить.

      Видалити
    3. Економія плюс свіжість та широкий вибір: ось що нам дуже подобається :) На сир запросиш :)?

      Видалити
    4. Краще на сирники. Або сирники та ще і з сиром :))
      Обов'язково запрошу! ;)

      Видалити