понеділок, 21 грудня 2015 р.

Побути Санта Клаусом


Різдво в Чилі святкують за католицькою традицією, тому до чемних діток подарунки приїдуть уже в ніч на цю п'ятницю. Я зараз згадала про те, що Пошта Чилі щороку проводить кампанію, коли дітки (як правило, з не дуже благополучних районів) пишуть листи Санта Клаусу, відправляють на пошту, а всі охочі можуть попрацювати Сантою і подарувати дитині те, що вона просить.

Система працює онлайн: ти заходиш, вибираєш вік дитини, місце проживання, хлопчик це чи дівчинка, і тобі висвітлюються всі скановані листи, які відповідають таким критеріям. Ти можеш вибрати один або декілька листів, і підписатися на них, після чого лист стає недоступним іншим користувачам. Ось скрін-шот одного з листів, хлопчику від 6 до 8 років. Він каже, що цього року дуже багато базікав на уроках, але все одно в нього досить висока оцінка (6,3 з можливих 7). І він просить настільну гру Minecraft для себе, а для сестрички колиску для ляльок. 

На сайті Пошти Чилі пишуть, що ця традиція пішла з 1992 року, коли працівники пошти стали помічати, що під Різдво приходили листи від дітей для Санта Клауса, в яких діти просили щось для себе або своїх рідних. І ці працівники власними зусиллями стали по можливості задовольняти такі прохання. Тільки 5 років по тому про це заговорили в ЗМІ, і ще 5 років пішло на те, щоб попрацювати Сантою зміг будь-хто: потрібні були волонтери і на відбір листів, і на купівлю подарунків, і на їх доставку.

В 2000х роках почали оцифровувати такі листи, і відкрилися нові можливості. Днями в одній групі, де я є учасницею тут в Чилі, жінка розказувала про те, що вже 16 років "працює" Сантою. І цього року її, як ніколи, вразило те, скільком ще дітям не вистачає елементарних речей. В той час, коли її власні діти просять  GoPro чи або ударну установку, в листі, який вона відібрала від Пошти Чилі, дівчинка просить для себе ліжко. То ця жінка казала, що ліжко вона купить, а от чи може хтось продає/віддає все, що потрібно до ліжка. 

І ще вона казала, як їй болить на те, що з 3305 листів, які отримали на Пошті, мають свого Санту 3180 діток, а ще півтори сотні малих не дочекаються свого подарунка, бо до Різдва залишається пару днів (до речі, на сайті стоїть лічильник і листів, і зворотнього відліку часу).

Я пам'ятаю, як одна чилійська знайома колись давно розказувала про те, як вони з дітьми щороку спільно перечитують багато таких листів і вибирають разом, для кого вони стануть Сантою. Я ще тоді подумала, як добре, що така програма існує. Хоч традиційно ми "Сантуємо" для іншої дитини в іншому куточку світу, думаю, наступного року разом з малими зробимо це і в Чилі.

4 коментарі:

  1. гарно придумано, по-моєму, отак знати, кому робиш подарунок, приємніше та дуже заохочує

    ВідповістиВидалити
  2. суперова традиція, і оте оцифрування дійсно дуже полегшує Санті життя)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми тут ще були замовили дзвінок (безкоштовний, бо від Кока-Коли хехе) від Санти Андрійкові. В доцифрову еру таке було просто неможливо зробити. Дитина не могла повірити, досі всім розказує, що йому Дзвонив Санта. :)

      Видалити